Skip to main content

Valjevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Valjevo > Prilozi > Kukuruzni polamenac (Ostrinia nubilalis)
Kukuruzni polamenac (Ostrinia nubilalis)

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je polifagna štetočina, a najveće štete  prouzrokuje na kukuruzu i paprici. U našim uslovima razvija 3 generacije godišnje. Na kukuruzu, štete prouzrokuju larve koje se hrane na svim nadzemnim delovima biljke, na metlici, dršci klipa, listovima, klipu i stablu. Usled ubušivanja larvi u stablo dolazi do savijanja i lomljenja biljaka. Pored direktnih šteta koje nastaju usled ishrane larvi, oštećeni klipovi kukuruza su podložni infekcijama različitim vrstama gljiva, koje u specifičnim uslovima, imaju sposobnost sinteze mikotoskina opasnih po zdravlje ljudi i životinja.

     

Štete na listu            Štete na stablu

Na svetlosnim lovnim lampama ove kao i predhodnih godina registrovane su niske brojnosti kukuruznog plamenca. Na teritoriji RC Valjevo nije zastupljena proizvodnja semenskog kukuruza, a kukuruz šećerac se gaji na manjim površinama u okućnicama i baštama. Paprika kao biljka hraniteljka kukuruznog plamenca pretežno se gaji u plasteničkoj proizvodnji na teritoriji Uba i na neznatnim površinama na otvorenom polju.

S obzirom na nisku brojnost ove štetočine, u usevima merkantilnog kukuruza, u cilju suzbijanja kukuruznog plamenca značajne su agrotehničke  i mehaničke mere, jer  dobro zaoravanje žetvenih ostataka i duboko oranje može znatno smanjiti brojnost ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.