Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Zlatasto žutilo vinove loze
Zlatasto žutilo vinove loze

Vizuelnim pregledima zasada vinove loze na području delovanja RC Subotica, registrovano je prisustvo simptoma zlatastog žutila, oboljenja koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence doree.   Ovo je najdestruktivnija fitoplazma u vinovoj lozi koja može da pričini velike ekonomske štete.

 žutila - velika slika

Simptomi su najizraženiji  u ovom periodu godine, a manifestuju se na listovima koji su trouglastog ili srcolikog oblika zbog savijanja krajeva listova prema naličju lista. Dolazi i do promene boje listova zbog razlaganja hlorofila, i pojave karotenoida (žuti pigment), i antocijana (crveni pigment). Kod belih sorata promena boje ide od svetlozelene do žute a kod crnih sorata su to razne nijanse crvene boje.  Simptomi prisustva fitoplazme se ispoljavaju  i na generativnim organima, grozdovi su rehuljavi a čak može doći i do njihovog sušenja. Vremenom se zaraženi čokoti  suše i u potpunosti propadaju.

Bolest se širi zaraženim sadnim materijalom i vektorom – cikadom Scaphoideus titanus, koja čitav život provodi na vinovoj lozi. Štete koju ona pravi direktnom ishranom na vinovoj lozi su zanemarljive u odnosu na štete koju čini prenoseći fitoplazmu. Ima jednu generaciju godišnje, i 5 larvenih stupnjeva, a infektivna postaje od trećeg larvenog stupnja.

Mere zaštite u cilju sprečavanja širenja vektora fitoplazme Flavescence doree su:

1. Praćenje pojave cikade Scaphoideus titanus i primena insekticida (videti preporuke od 24.6, 06.07.,30.7.)

2. Krčenje i spaljivanje  čokota koji pokazuju simptome infekcije, a koji su najuočljiviji upravo u ovom periodu

3. Krčenje zapuštenih vinograda koji su potencijalni rezervoari zaraze

4. Uništavanje spontane flore oko vinograda i korovskih biljaka

5. Korišćenje zdravog sadnog materijala.

Comments

There are no comments yet for this post.