Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Lisni mineri u zasadima jabuka
Lisni mineri u zasadima jabuka

Na području delovanja RC Subotica, zasadi jabuke se nalaze u fenofazi od plodovi oko polovine krajnje veličine, do plodovi oko 70% krajnje veličine (BBCH 75-77). 

 

Vizuelnim pregledom zasada jabuke na različitim lokalitetima, uočeno je prisustvo minera okruglih mina (Leucoptera scitella), minera tačkastih mina (Lythocolletis blancardella), i minera belih mina (Lithocolletis corylifoliella).

 

 

Lisni mineri su štetočine prvenstveno jabuke i kruške, stalno prisutne u voćnjacima. Spadaju u grupu štetočina defolijatora biljaka. Defolijacija napadnutih biljaka, prati čitav niz štetnih posledica sekundarnog, ali značajnog karaktera (fiziološko iscrpljivanje, podložnost pojavi sekundarnih štetočina i bolesti, slab prirast i slabo sazrevanje tkiva, što za posledicu ima često izmrzavanje tokom zime i sušenje stabala, smanjenje rodnosti i kvalitet plodova u tekućoj, ali i narednim godinama, jer je onemogućaeno stvaranje rodnih pupoljaka). Njihove gusenice se hrane parenhimom lista, praveći mine na listovima, po kojima se i razlikuju. Svojom ishranom smanjuju asimilacionu površinu lista. Ako se prenamnože mogu dovesti do defolijacije i iscrpljivanja stabala.

Miner okruglih mina (Leucoptera scitella) je dominantna i ekonomski najvažnija vrsta lisnog minera. Gusenice oštećuju sprovodne sudove, pa jače oštećeni listovi opadaju pre vremena. Na lišću pravi okrugle mine prečnika 2-10 mm, lako uočljive, u kojima se nalazi gusenica. Kad završi razvoj pomoću svilenkastog konca se spušta dok ne nađe pogodno mesto za preobražaj u lutku. Kod nas ima 3-4 generacije godišnje.

Miner tačkastih mina (Lythocolletis blancardella) je često prisutan u jabučnjacima, a ponekad je i dominantan. Kod nas ima četiri generacije. Ugroženiji su voćnjaci blizu reka i jezera, ili koji imaju sisteme za navodnjavanje. Na lišću pravi tačkaste mine, ne oštećujući sprovodne sudove, pa lišće dugo ostaje zeleno. Ova vrsta ima pet larvalnih stadijuma, generacije se prepliću, tako da se mogu naći istovremeno svi stadijumi razvića. Prezimljava lutka, u minama, u opalom lišću, na zemlji.

Miner belih mina (Lithocolletis corylifoliella) osim jabuke i kruške, sreće se i na dunji. U slučaju masovne pojave, na jednom listu može biti i 25-30 mina. Osim estetskih, one ne prave velike štete. Kod nas ima tri do četiri generacije. Ženka polaže jaja na lice lista. Gusenice se ubušuju u list praveći malu galeriju ispod ćelijskog zida, a kasnije šire minu ispod epidermisa. Hrane se ćelijskim sokovima, a kasnije izgrizaju mezofil, tako da se epidermis podigne, i mina postaje srebrnkasto bela. Odrasla gusenica prezimljava u mini, u opalom lišću.

 

Hemijske mere suzbijanja lisnih minera u zasadima jabuka se sprovode u okviru zaštite jabuke od najznačajnije štetočine, jabukinog smotavca. Pošto prezimljavaju u opalom lišću, njihova brojnost može se smanjiti i sakupljanjem opalog lišća, kao i obradom zemljišta.

Comments

There are no comments yet for this post.