Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava braon mramoraste stenice RC Subotica
Pojava braon mramoraste stenice RC Subotica

Na području delovanja RC Subotica, vizuelnim pregledima useva i zasada, na pojedinim lokalitetima,  u blizini naseljenih mesta i u baštama, registrovano je prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U intenzivnoj proizvodnji, za sada, nije registrovano prisustvo ove štetočine.

 

Jajno leglo braon mramoraste stenice na listu kukuruza

 

Plod kruške sa stenicama-bašta

 

Ova invazivna vrsta stenice je izraziti polifag, a štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve sisanjem biljnih sokova iz svih nadzemnih delova biljaka.  Simptomi ishrane na plodovima su sitni, okrugli ubodi koji kasnije prerastaju u nekrotične pege. Napadnuti plodovi gube tržišnu vrednost, a u slučaju jačeg napada može doći do opadanja plodova i potpunog gubitka prinosa. Takođe, mesta uboda pedstavljaju ulazne otvore za patogene prouzrokovače različitih vrsta truleži.

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. Na manjim površinama moguće je mehaničko skupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki.

Comments

There are no comments yet for this post.