Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Sovica gama (Autographa gamma) u usevu paprike
Sovica gama (Autographa gamma) u usevu paprike

Na teritoriji delovanja RC  Prokuplje  usevi paprike na otvorenom se nalaze u različitim fazama razvoja listova do početka formiranja sporednih stabala (BBCH 16- 22).

Vizuelnim pregledom useva paprike, na više lokaliteta registrovano je prisustvo  jaja sovice gama (Autographa gamma) na naličju listova.

Sovica gama je polifagna štetočina koja je u našim uslovima redovno prisutna u paprici, duvanu, kupusu, krompiru, lucerki i dr.

Ženka navedene štetočine polaže jaja uglavnom na naličje listova gajenih biljaka. Jedna ženka može položiti oko 500 jaja, najčešće pojedinačno, ili najviše do 3 jajeta na jednom mestu. Embrionalno razviće traje 3-7 dana, u zavisnosti od temperature.

Štete na lišću prave larve svojom ishranom. 

S obzirom da im je potrebna veća vlažnost vazduha u prvoj fazi razvoja larvi, posebnu pažnju na prisustvo ove štetočine treba posvetiti u usevima koji se navodnjavaju.

Na teritoriji Topličkog okruga aktuelna je zaštita paprike od štetočina, te se hemijske mere zaštite sa ciljem njihovog suzbijanja mogu pogledati na sledećem
.

Comments

There are no comments yet for this post.