Skip to main content

Kraljevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kraljevo > Prilozi > Krompirov moljac
Krompirov moljac

Na području delovanja RC Kraljevo, lokalitet Bapsko Polje, registrovan je prvi ulov imaga krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).  Sadnja krompira namenjenog za ranu proizvodnju je u toku, a uskoro se očekuje i početak pripreme zemljišta za sadnju krompira namenjenog za jesenju proizvodnju.

 

imago krompirovog moljca

Krompirov moljac  (Phthorimaea operculella) je najznačajnija štetočina krompira na području regionalnog  centra Kraljevo.  Nanosi štete u usevima krompira tokom vegetacije  u polju, a u povoljnim uslovima nastavlja svoj razvoj i povećava štete na krtolama u skladištu.

Najveće štete krompirov moljac  pravi na krtolama. Napadnute krtole gube tržišnu vrednost i veoma brzo podležu napadu patogena i propadaju.

Hemijske mere zaštite u suzbijanju ove štetočine su samo korektivne mere, a za uspešnu zaštitu useva krompira neophodna je primena svih raspoloživih agrotehničkih mera.

Za sadnju krompira namenjenog za jesenju proizvodnju, koji je i najugroženiji od ove štetne vrste preporučuju se sledeće mere kontrole:

·         Sadnja sorti krompira kraćeg vegetacionog perioda (rane i srednje rane sorte)

·         Za sadnju koristiti samo zdrave i neoštećene  krtole

·         Primeniti duboku sadnju (optimalna dubina sadnje 15 cm)

·         Formiranje visokih bankova

 

Comments

There are no comments yet for this post.