Skip to main content

Region Kikinda

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Kikinda > Prilozi > Braon mramorasta stenica
Braon mramorasta stenica
Na području delovanja RC Kikinda, vizuelnim pregledom voćnih zasada višnje, kajsije, breskve i vinove loze, registrovano je prisustvo larvi braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys).
 
Picture
 
Braon mramorasta stenica je izrazito polifagna vrsta, koja sa svojim načinom ishrane nanosi štetu velikom broju gajenih biljaka. Pomenuta štetočina ima usni aparat prilogađen za bodenje i sisanje, te glavne štete pričinjava sisanjem biljnih sokova, dok na mestima uboda nastaju povoljni uslovi za razvoj sekundarnih patogena. Na području delovanja RC Kikinda, prisustvo ove stenice je registrovano u ekstenzivnim zasadima voća i vinove loze (okućnice i bašte). U intenzivnim zasadima gde se redovno sprovode hemijske mere zaštite, nije uočeno njeno prisustvo.
S obzirom da braon mramorasta stenica najveće štete pričinjava upravo u periodu sazrevanja plodova, primena hemijskih mera suzbijanja je veoma otežana. Za suzbijanje ove štetne vrste preporučuju se prvenstveno kontrolne mere borbe koje uključuju postavljanje lovnih klopki za masovno izlovljavanje i smanjivanje populacije braon mramoraste stenice. Kod nas još uvek nema komercijalnih klopki za njeno izlovljavanje. Na manjim površinama moguće je mehaničko sakupljanje stenica i njihovo uništavanje.

Comments

There are no comments yet for this post.