Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Povrtna stenica (Nezara viridula)
Povrtna stenica (Nezara viridula)

Na teritoriji RC Zrenjanin registrovano je prisustvo povrtne stenice (Nezara viridula) kako u plasteničoj proizvodnji gajenih kultura, tako i na otvorenom polju. S obzirom da se radi o izrazitom polifagu ugrožene su sledeće biljne vrste: paprika, paradajz, krastavac, suncokret, šećerna repa, soja i većina voćnih vrsta.

        

 Larve povrtne stenice    larva povrtne stenice

Tokom pregleda registrovani su svi razvojni stadijumi: jajna legla, larve i odrasle jedinke. Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Velike štete pričinjavaju na zrelim plodovima paprike i paradajza, gde na mestima ishrane dolazi do diskoloracije na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus, i gube tržišnu vrednost.

 Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok larve tokom svih pet larvenih uzrasta menjaju boju, uz prisustvo belih tačkica po telu što je za njih karakteristično.

Tek ispilele larve se ne hrane, dok u kasnijim fazama razvoja buše biljno tkivo i ispuštaju toksine.

Za suzbijanje ove štetočine  u zaštićenom prostoru registrovan je insekticid:

Scatto (a.m. deltametrin) 0,18-0,42 l/ha (karenca 3 dana u paradajzu i paprici).

Na manjim proizvodnim površinama, u baštama i okućnicama, moguće je mehaničko sakupljanje i uništavanje larvi i odraslih jedinki, kao mera borbe.

Optimalno vreme za suzbijanje ove štetočine su jutarnji časovi kada se ona još ne povlači na skrovita mesta tj. još uvek je na spoljnim delovima biljke.

RC Zrenjanin nastavlja dalje da prati dinamiku prisustva povrtne stenice u usevima i zasadima.

Comments

There are no comments yet for this post.