Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Pregled voćnih zasada
Pregled voćnih zasada

Na teritoriji RC Zrenjanin vizuelnim pregledom zasada šljive , koje se nalaze u fazi potpuno opalog lišća (BBCH 97), na grančicama su registrovane smeđe do crvenkaste larve štitaste vaši (Partenolecanium corni). Njihova aktivnost prestaje na temperaturi ispod 8 0C. Larve se u toku zime ne hrane i vrlo su otporne na niske temperature. U proleće pri porastu temperature iznad 13 0C i prvim kretanjem sokova u biljci,  larve štitaste vaši prekidaju mirovanje i kreću se ka periferiji krune gde počinju da se hrane na vršnim mladarima.

        

fenofaza razvoja            štitasta vaš

Pregledom zasada jabuke sorte Zlatni delišes i Ajdared koje se nalaze u fazi 80% opalog lišća (BBCH 96), registrovano je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum). Vataste prevlake sa kolonijama se uočavaju na prizemnom delu stabla, na mestima orezivanja i u pazuhu lisnih drški. U pregledanim uzorcima mladara pod binokularom registruje se visok procenat aktivnih vaši, kao i prisustvo parazitiranih vaši od strane parazitne osice (Aphelinus mali).

RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem ovih štetočina

    

    krvava vaš                aktivna i parazitirana vaš

Pregledom zasada kruške koje se nalazi u fazi 80% opalog lišća do lišće potpuno opalo (BBCH 96-97) registrovano je prisustvo prezimljujućeg imaga obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) u indeksu napada 3.

RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem obične kruškine buve.

imago obične kruškine buve

Comments

There are no comments yet for this post.