Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Stenice u zasadima leske
Stenice u zasadima leske

Vizuelnim pregledom zasada leske registrovano je prisustvo imaga i janih legala zelene povrtne stenice (Nezara viridula) i  braon mramoraste stenice (Halyomorpha hallys) .

Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je štetočina koja se sreće najčešće  u usevima povrća (paradajz, paprika, krompir, boranija) ali i u usevima soje, kukuruza i u zasadima voća i vinove loze. Štete nanosi i larva i imago bušeći biljno tkivo i sisajući sokove iz tkiva. Na mestima uboda dolazi od diskoloracije, a oštećeni plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Jajno leglo N.viridula na leski

mesto oštećenja na plodovima paradajza

Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) u Srbiji je registrovana 2015. god dok je na području delovanja RC Sombor registrovana 2018. godine.

Ova  stenica je izraziti polifag. Štete nanose i larve i imaga i to sisanjem biljnih sokova iz nadzemnih delova biljaka. Karakteristični simptomi napada su u vidu sitnih beličastih  pega a u slučaju jakog napada može doći  do opadanja plodova i potpunog gubitka prinosa.

Imago je smeđe boje sa karakterističnim bledožutim prstenovima na 4. i 5. članku antena. Glava imaga  je gotovo četvrtasta na vrhu.

Imaga se šire  aktivnim letom, dok se larve sele hodajući sa biljke na biljku.  Prezimljava imago, a na proleće se dopunski hrani i nakon parenja polaže jaja (od juna do kraja avgusta).  

Suzbijanje braon mramoraste stenice  je otežano s obzirom da najveće štete pravi u periodu sazrevanja plodova. Kao jedan od načina suzbijanja mogu se primeniti  lovne klopke  za masovno izlovljavanje i smanjivanje populacije,  ali za sada, u Srbiji  još uvek nema komercijalnih klopki za njeno izlovljavanje. Na manjim površinama, u baštama i na okućnicama, mehaničko uklanjanje je dobra i pouzdana mera.

  

imago H.halys                        jajno leglo H.halys

          

piljenje larvi H.halys                         oštećenja na plodovima leske

S obzirom na fenofazu razvoja leske pažnju je potrebno usmeriti na zaštitu ploda od imaga navedenih stenica.

 

Za tretman se mogu primeniti insekticidi na bazi aktivne materije deltametrin.  

 

RC Sombor nastavlja i u narednom periodu da prati stanje u zasadima leske.

Comments

There are no comments yet for this post.