Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Štete od prve generacije dudovca u voćnim zasadima
Štete od prve generacije dudovca u voćnim zasadima

Dudovac (Hyphantria cunea) je polifagna štetočina jer napada preko 250 biljnih vrsta. U našim proizvodnim uslovima najveće štete prouzrokuje na dudu, orahu, kajsiji, šljivi, trešnji, krušci, jabuci i dr.

Ima dve generacije u toku godine, a štete prave larve koje zapredaju lišće praveći gusenična gnezda u kojima se hrane lišćem. Pri većim brojnostima usled ishrane larvi može doći do golobrsta.

U predhodnoj vegetaciji, na našem terenu, registrovano je prisustvo šteta od dudovca u većem intenzitetu u odnosu na predhodne godine kao i na većem broju biljnih vrsta, naročito od druge generacije.

 

Grafik 1. Dinamika leta dudovca u 2020. godini, lokalitet Laćarak, praćena pomoću svetlosne lovne lampe

 

 

Trenutno se na svetlosnim lovnim lampama registruju kontinuirani ulovi odraslih jedinki dudovca, a vizuelnim pregledima zasada uočeno je prisustvo guseničnih gnezda prve generacije te štetočine.

 

Grafik 2. Dinamika leta dudovca u 2021. godini, lokalitet Laćarak, praćena pomoću svetlosne lovne lampe

 

 

Slika 1 i 2. Gusenična gnezda prve generacije dudovca, 2021. godina

 

 

Kako bi se smanjila brojnost druge generacije i rizik od nastanka šteta preporučuje se pregled na prisustvo guseničnih gnezda i njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje. Takođe, ukoliko se pregledom zasada utvrdi prisustvo od  2-5 guseničnih gnezda po stablu i u mlađim zasadima gde su zahvaćena čitava stabla, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.