Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Zdravstveno stanje šećerne repe
Zdravstveno stanje šećerne repe

Na terenu RC Sremska Mitrovica, lokalitet Jarak, usev šećerne repe se nalazi u fenofazi potpuno zatvaranje redova: 90% biljaka potpuno zatvorilo redove, (BBCH  39).

Vizuelnim pregledom parcele, ustanovljeno je prisustvo crne repine vaši  (Aphis fabae). Kolonije lisnih vašiju se nalaze na najmlađem lišću koje se usled ishrane štetočine kovrdža. Vaši su prisutne na oko 5-7% biljaka na parceli. Za sada se ne preporučuje insekticidni tretman.

Pregledom je ustanovljeno i prisustvo pojedinačnih pega koje prouzrokuje gljiva Cercospora beticola, prouzrokovač pegavosti lišća šećerne repe. Pege su prisutne na svega nekoliko procenata biljaka i to  na starijem lišću.

pega na listu

Simptomi sive pegavosti lišća repe (Ramularia beticola) su uočeni na 1% biljaka. Pege su grupisane na najstarijem i srednjem lišću. Ovom patogenu pogoduju uslovi sa hladnijim vremenom tokom prvog perioda razvoja šećerne repe.

siva pegavost lista

RC Sremska Mitrovica nastavlja se praćenjem aktivnosti štetočina i razvoja fitopatogenih gljiva i o vremenu tretmana će obavestiti poljoprivredne proizvođače preko ovog Portala. 

Comments

There are no comments yet for this post.