Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Obični paučinar u plastenicima (Tetranichus urticae)
Obični paučinar u plastenicima (Tetranichus urticae)

Vizuelnim osmatranjem plasteničke i stakleničke proizvodnje na teritoriji koju pokriva RC Pančevo uočeno prisustvo običnog paučinara (Tetranichus urticae). Obični paučinar je registrovan na jagodi, krastavcu, paradajzu i bostanu. Registrovan je na naličju listova gde svojom ishranom izaziva sitne beličaste tačkice. Jače zaraženi listovi imaju bronzanu boju.

Javlja se na velikom broju biljaka. Ima od 5 do 9 generacija. Obični paučinar se pojavljuje sredinom maja kada ženke izlaze iz diapauze i počinju sa ishranom. Pre pojavljivanja na gajenim usevima razvija se na korovskim biljkama te je neophodno održavati higijenu polja.

Obični paučinari imaju visok nivo rezistentnosti prema organofosfornim i organohlornim jedinjenjima. Prilikom suzbijanja običnog paučinara primeniti dva tretmana u razmaku od  5 do 7 dana. Većina akaricida imaju veoma slabo delovanje na jaja. Obzirom da žive i ishranjuju se na naličju lista potrebno je primeniti veće količine radnog rastvora.

Pauka treba suzbijati kada se pronađe više od 5 jedinki po listu na 20% pregledanih biljaka. Obzirom da je berba jagoda u toku ne smeju se primenjivati insekto - akaricidi. Mogu se primenjivati parafinska ulja u nižim koncentracijama 1 %.

U našoj zemlji imamo registrovane sledeće preparate:

DIMETOAT-EC, DIMETOGAL, PERFEKTHION (a.m. dimetoat) - 0,75-0,10%

APOLLO 50-SC (a.m. klofentezin) - 0,04%

DEMITAN 200-SC (a.m. fenazakvin) - 0,04-0,06%

 

Comments

There are no comments yet for this post.