Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Stenice na području RC Pančevo
Stenice na području RC Pančevo

Na teritoriji RC Pančevo na mnogim biljnim vrstama, kako u proizvodnim uslovima tako i u baštama i okućnicama, registrovano je prisustvo različitih vrsta stenica (Pentatomide).

Na plodovima koji su u fazi sazrevanja uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma ovih štetočina. 

Na području RC Pančevo utvrđeno je prisustvo dve invazne vrste stenica:

 

1. Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys)

 

U našoj zemlji je prvi put registrovana 2015. godine. Štete nanose larve i odrasli hraneći se na plodovima raznih biljnih vrsta (jabučasto voće, koštičavo voće, vinova loza, paradajz i dr.).

Simptom napada su sitni beličasti okrugli ubodi koji  prerastaju u nekrotične pege. Napadnuti plodovi se deformišu i gube tržišnu vrednost.  U slučaju jakog napada može doći do opadanja plodova i potpunog gubitka prinosa.

 

2. Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

 

U našoj zemlji je prvi put registrovana 2007. godine.

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na mestima ishrane na plodovima dolazi do diskoloracije na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

 

 

Intenzivnije prisustvo ovih štetočina zapaženo je na površinama gde se u blizini nalaze stambeni i drugi objekti koji služe za prezimljavanje odraslih jedinki.

 

Mere kontrole ovih štetnih vrsta su veoma otežane. Najznačajniji razlog je ograničena upotreba insekticida tokom sazrevanja plodova kada se registruju i najveći napadi stenica.

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje navedenih vrsta.

Sistem PIS-a je sproveo oglede u usevima paprike i paradajza u cilju suzbijanja zelene povrtne stenice i dobru efikasnost pokazali su insekticidi na bazi bifentrina.

Primenom insekticida iz grupe piretroida suzbijaju se i korisni organizmi. Suzbijanjem stenica samo sa hemijskim merama zaštite moguće je stvaranje rezistentnosti na primenjene insekticide. Primena insekticida u periodu zrenja plodova kada je i najjači napad stenica je veoma ograničavajuća zbog često nemogućnosti poštovanja karence.

Da bi se izbegli navedeni štetni efekti, moguće je suzbijanje stenica po ivičnim delovima parcela ili na mestima gde su stenice grupisane.

U zemljama gde su navedene stenice ekonomski značajne štetočine razvijaju se i koriste klopke koje rade na principu privlačenja i ubijanja stenica.

Comments

There are no comments yet for this post.