Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Pipe na uljanoj repici
Pipe na uljanoj repici

Osmatranjem useva uljane repice utvrđeno je prisustvo pipa na lokalitetima Pančevo, Banatski Karlovac i Dolovo. Najzastupljenija je mala pipa uljane repice (Ceutorhynchus quadridens) sa indeksom napada 4,25 %.  Pored ove registrovana je i velika repičina pipa  (Ceuthorrynchus napi) sa indeksom napada 1,25 %. Uljan repica se nalazi u fazi 12-13 listova sa vidljivim cvetnim pupoljcima u pazuhu listova.

 

Sl. Odrasla jedinka male repičine pipe

 

Odrasle jedinke koje prezimljavaju u zemlji ili ispod opalog lišća su se aktivirale sa povećanjem temperature u proteklom period. Hladniji period koji je usledio od 24.03. do 28.03.2013. godine smanjio je aktivnost pipa. Povećana vlažnost u proleće povoljno utiče na pojavu ovih pipa. Obzirom da smo u proteklom period imali dosta padavina, može očekivati sa stabilizacijom vremena i nešto intenzivnije prisustvo ovih pipa.

 

Čim vremenski uslovi dozvole savetujemo proizvođačima da obiđu svoje parcele radi utvrđivanja  prisustva pipa uljane repice. RC Pančevo nastaviće sa praćenjem prisustva štetočina na uljanoj repici i izveštavati o neophodnim aktivnostima.

Comments

There are no comments yet for this post.