Skip to main content

Knjaževac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Knjaževac > Prilozi > Prisustvo eske u zasadima vinove loze
Prisustvo eske u zasadima vinove loze

Na području delovanja RC Knjaževac zasadi vinove loze se većinom nalaze u  fazi potpunog dodirivanja bobica, pa do početka šarka (79-81 BBCH).

Vizuelnim pregledom u pojedinim vinogradima uočeni su simptomi karakteristični za ESKU vinove loze (izdužene žute i crvenkaste nekroze između nerava) na pojedinačnim čokotima.

         Prisustvo ESKE

Simptomi se mogu javiti na svim delovima vinove loze. Ova bolest se javlja u uslovima toplije klime i uglavnom u starijim vinogradima, a poslednjih godina je sve češća i na mlađim čokotima.

ESKA nastaje delovanjem više patogenih gljiva, koje napadaju sprovodni sistem.  Na poprečnom preseku lastara može se uočiti centralni, oštećeni deo, svetle boje i meke konzistencuje. Sa obolelih delova, najčešće izolovane gljive su:  Phaeomoniella chlamydospora, Stereum hirsutum i Phellinus igniarius.

Razlikuju se dva tipa bolesti: hronični i akutni.

Hronični tip bolesti  karakterističan je po tome što se u zoni između nerava lista javljaju izdužene žute ili crvenkasto-smeđe nekroze. Na listu samo glavni nerv zadržava zelenu boju. Na kraju može doći do sušenja i opadanja lišća pre vremena.

Kod akutnog tipa bolesti dolazi, u toku leta, do iznenadnog sušenja čokota, po čemu se ova bolest naziva i apopleksija. Na bobicama se mogu javiti mrko-ljubičaste pege koje se pri jačem napadu spajaju, pucaju i suše. Zaraženi lastari zaostaju u porastu, venu i ne dolazi do njihovog zdrvenjavanja.

Infekcije, najčešće, nastaju kroz rane, posle oštrije razidbe ili nakon gradonosnih padavina.

Za suzbijanje ove bolesti ne postoje hemijske mere. Najvažije su preventivne mere zaštite: 

- Sadnja zdravih loznih kalemova.

-Tokom rezidbe dezinfikovanje alata (dezinfekcija makaza i pribora, 70%-tnim alkoholom.

- Premazivanje rana od rezidbekalemarskim voskom.

- Orezane delove treba izneti iz vinograda i uništiti.

 

Comments

There are no comments yet for this post.