Skip to main content

Knjaževac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Knjaževac > Prilozi > Ljubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)
Ljubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)

Na području delovanja RC Knjaževac, malinjaci se nalaze u fazi razvoja: starenje, početak mirovanja (BBCH 91 - 93). Obilaskom malinjaka, vizuelnim pregledima, uočeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata).

 

Prouzrokovač ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline je najrasprostranjeniji i najznačajniji patogen kod maline u našoj zemlji.  Pričinjava velike ekonomske štete jer usled zaraze biljaka dolazi do smanjenja porasta izdanaka, oštećenja lišća i pupoljaka. Intenzitet napada zavisi od ekspozicije malinjaka, zdravstvenog stanja u zasadu, primenjene agrotehnike, vremenskih uslova i  hemijske zaštite.

Krajem juna i početkom jula javljaju se prvi simptomi na ivici lista i šire se ka glavnom nervu. Zaraženi deo između nerava nekrotira, širi se i dobija oblik u vidu latiničnog slova “V“, sa mrkožutim obodom lista. Patogen kroz lisnu dršku dospeva do izdanka, gde inficira koru oko pupoljaka, a kasnije i cele izdanke. Na izdancima se pojavljuju ljubičaste pege koje se postepeno šire i prelaze u mrku boju. Jače napadnuti izdanci često izmrzavaju. Tokom zime izdanci dobijaju srebrnastu boju i na njima se uočavaju male pseudotecije i kasnije piknidi. Preostali zaraženi izdanci u toku proleća ili uopšte ne kreću ili se iz njihovih retkih pupoljaka razvijaju slabe rodne grančice, sa vrlo sitnim plodovima.

Osim redovne hemijske zaštite tokom cele vegetacije, veoma su bitne i preventivne mere za suzbijanje ovog patogena:

-        Najznačajnija mera je orezivanje, iznošenje i spaljivanje izdanaka koji su doneli rod. Ovu meru treba sprovesti odmah posle berbe, čime se smanjuje infektivni potencijal u zasadu.

-        Prilikom orezivanja treba ostaviti optimalan broj izdanaka koji se ostavljaju za narednu godinu.

-        Održavanje zasada bez korova.

-        Korišćenje zravog sadnog materijala.

-        Veoma značajna mera sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline je i sprovođenje hemijskih mera zaštite u jesenjem periodu sa nekim od registrovanih preparata na bazi bakra.

Comments

There are no comments yet for this post.