Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Šljivin smotavac (Grapholita funebrana)
Šljivin smotavac (Grapholita funebrana)
Na području RC Jagodina zasadi šljive srednjestasnih i kasnostasnih sorti se nalaze u fazi početak obojavanja ploda do obojavanje skoro završeno (BBCH 81-85).
 
Vizuelnim pregledom pojedinih zasada šljive, gde nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite od šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), registrovana su oštećenja na plodovima.
 
 
Šljivin smotavac je jedna od najznačajnijih štetočina šljive u našoj proizvodnji. Štete nanose larve koje se posle piljenja ubušuju u unutrašnjost plodova. Napadnuti plodovi zaostaju sa razvojem, menjaju boju i opadaju. Plodovi u fazi sazrevanja gube ekonomsku vrednost.
 
U našim proizvodnim uslovima u toku vegetacije šljivin smotavac razvija tri generacije.
 
 
 
Sl.1-položeno jaje I generacije
Sl.2- jaje II generacije
Sl.3- jaje III generacije
 
Pored vizuelnog pregleda, monitoring ove štetočine vrši se i praćenjem aktivnosti i brojnosti ulovljenih imaga pomoću feromonskih klopki i to na na dve lokacije, Majur i Šuljkovac.
 
Na osnovu raspoloživih podataka, u toku ove proizvodne godine, date su preporuke za adekvatno i pravovremeno suzbijanje ove štetočine.
 
Na našem području u toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije ove štetočine. Preporuka za njeno suzbijanje data je 06.08. (vidi preporuku) uz preporuku o obaveznom poštovanju karence!

Comments

There are no comments yet for this post.