Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice
Zdravstveno stanje ozime pšenice

Na području delovanja RC Šabac usevi pšenice posejani u predhodnom periodu se nalaze u fenofazi razvoja 2 do 4 lista (BBCH 12-14). Setva je još uvek u toku.

 

 

faza razvoja

 

Vizuelnim  pregledom parcela, kako iz ranijih rokova setve tako i u usevima koji su kasnije posejani gde nisu sprovedene hemijske mere zaštite i dalje se registruje prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na oko 16% biljaka i cikada na oko 7%  biljaka.

 

Trenutne i najavljene niske temperature uticaće na smanjenje aktivnosti štetnih insekata.

 

     

lisne vaši                                sl.2

 

 

Na  pregledim usevima ozime pšenice nije registrovano prisustvo simptoma bolesti kao što su siva pegavost lista (Septoria tritici) i pepelnice (Erysiphe graminis) i dr.                            

 

Na  parcelama pod ozimim kulturama registruje se povećano naseljavanje poljskih glodara pre svega poljskih miševa (Apodemus sylvaticus ) i poljske voluharice (Miocrotus arvalis), pa se proizvođačima preporučuje pregled useva pogotovo uvratina i ivičnih delova parcele.

 

      

rupe od glodara          sl.2

 

Ukoliko se pregledom ustanovi prisustvo aktivnih rupa od glodara na nivou praga štetnosti  (prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha) preporučuje se primena registrovanih rodenticida.

 

Prilikom upotrebe i stavljanja gotovih mamaka u aktivne rupe iste treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.

Comments

There are no comments yet for this post.