Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Mere kontrole azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) u zasadima maline, kupine i jagode
Mere kontrole azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) u zasadima maline, kupine i jagode

Na području delovanja RC Šabac azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)  prati se  pomoću  lovnih klopki sa mirisnim atraktantom koje su postavljene u zasade malina i jagoda na više lokaliteta.

Pregledom postavljenih klopki na području delovanja RC Šabac, registruju se kontinuirani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice u zasadu malina, dok je u klopkama koje su postavljene u zasadima jagoda, do sada, registrovan samo jedan mužjak te štetočine. S obzirom na veoma visok reproduktivni potencijal ove štetočine, ukoliko budu povoljni uslovi za njen razvoj, a to su česte kiše i visoka vlažnost vazduha, može se očekivati povećanje brojnosti ove štetočine i pojava oštećenja na jagodičastom voću.

Iz tog razloga poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da u zasade jagoda, u kojima je trenutno berba u toku, i u zasade malina i kupina, u kojima se berba očekuje za mesec dana, postavi što veći broj lovnih klopki kako bi se smanjila brojnost azijske voćne mušice njenim izlovljavanjem.

Ova štetočina za kratko vreme razvija veliki broj generacija, te je zbog toga neophodno sprovođenje konstantnog monitoringa i primena kontrolnih mera u cilju zaštite zasada.

U cilju  smanjenja rizika od potencijalnih šteta, poljoprivrednim proizvođačima se  preporučuje primena više preventivnih mera:

- Postavljanje lovnih klopki u zasade jagodičastog voća, pogotovo u zasade koji se nalaze u blizini kupinjaka gde je prošle godine registrovana najveća brojnost ove štetočine. Za izradu klopki mogu se koristiti plastične flaše, u koje se kao atraktant sipa smeša crnog vina, jabukovog sirćeta (u istom odnosu) i nekoliko kapi detrdženta. Na klopkama se obavezno moraju nalaziti otvori za širenje mirisa atraktanta i ulazni otvori za odrasle jedinke azijske mušice. Klopke treba postaviti po obodu parcele na rastojanju od 2 do 3 m, dok se u unutrašnjosti parcele klopke postavljaju na rastojanju od 5 m.

- Krčenje zapuštenih zasada malina i kupina.

Hemijske mere zaštite su izuzetno složene zbog ograničene upotrebe insekticida u periodu zrenja plodova i skrivenosti jaja i larvi unutar plodova, a samim tim i nemogućnosti suzbijanja ovih stadijuma razvoja. Postoje registrovani insekticidi koji mogu da se koriste od faze razvijenog lista pa sve do druge berbe u malinama i jagodama, preparat Exalt (a.m. spinetoram) u dozi 2,4 l/ha (karenca 7 dana jagoda i malina) i insekticidi koji se koriste u fazi berbe, Laser 240 SC (a.m. spinosad ) u dozi 0,3 l/ha (karenca 1 dan jagode; 3 dana malina; 3 dana kupina).

 

  

                Velika slika 

   

Lovna klopka               Determinacija pod mikroskopom

Comments

There are no comments yet for this post.