Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)
Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području delovanja RC Šabac zasadi maline se nalaze u fazi starenja, početak mirovanja (BBCH 92-93).

Vizuelnim pregledom zasada  maline, sorte Vilamet, na lokalitetu Petlovača i Lipolist, registrovano je prisustvo simptoma smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

  

sl.1                                         sl.2

Smeđa pegavost lista maline se javlja samo na malini i u našem regionu ne pričinjava ozbiljnije ekonomske štete. Simptomi bolesti se javljaju na dvogodišnjim izdancima, prvo na donjim listovima u vidu svetlo sivih pega kružnog oblika koje imaju tamniji oreol po obodu, a kasnije se zaraza širi i na vršne listove. Ponekad  tkivo u okviru pega ispada pa se javlja šupljikavost lista. Kako se  bolest razvija tako i se i pege šire i spajaju, usled čega listovi poprimaju žutu boju i otpadaju. Usled prevremenog opadanja lišća u toku rane jeseni dolazi do slabljenja vitalnosti biljaka i njihove povećane osetljivosti na niske temperature.

Ovaj patogen prezimljava u peritecijama na starim i izumrlim listovima i izdancima, a na proleće dolazi do dozrevanja askusa  i oslobađanja  askospora koje se prenose putem kišnih kapi i vetra i  vrše infekciju mladog i osetljivog  lišća maline.

U cilju suzbijanja ovog patogena najznačajnije su agrotehničke mere koje se odnose na redovno orezivanje i uklanjanje obolelih  izdanaka posle završene berbe, njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje. Takođe je potrebno voditi računa o međurednom rastojanju pri sadnji  novih zasada, kako bi se omogućila bolja cirkulacija vazduha i brže provetravanje.

Hemijska zaštita od ovog patogena  se sprovodi  u toku vegetacije zajedno sa suzbijanjem ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Dydimella applanata), a nakon berbe preparatima na bazi azoksistrobina i difenokonazola.

Comments

There are no comments yet for this post.