Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Plamenjača salate (Bremia lactuce)
Plamenjača salate (Bremia lactuce)

Na području delovanja RC Šabac, na lokalitetima Mrđenovac, Miokus, Kujavica i Dragojevac je najveća zastupljenost proizvodnje salate u zaštićenom prostoru. Vizuelnim pregledima salate, u pojedinim plastenicima,  je registrovana  pojava plamenjače  (Bremia lactuce) kao i oštećenja od  malog sivog puža golaća (Deroceras reticulatum).

Tipični simptom plamenjače je pojava beličaste prevlake na donjoj strani lista. Kao ekonomski najznačajnija bolest na salati, može da utiče na smanjenje prinosa.

Kod proizvodnje salate važan faktor je izbor sorti koje su otporne na ovo oboljenje, kao i dezinfekcija  zemljišta, da bi se smanjio rizik od prisustva bolesti u zaostalom biljnom materijalu.  U plastenicima treba obezbediti dobro provetravanje i regulaciju temperature, da bi se izbegla kondezacija koja nastaje usled visoke relativne vlažnosti vazduha pod folijom. Takođe, treba regulisati prihranu sa azotnim đubrivima i primenjivati plodored u trajanju od 2 do 3 godine. Sadnju salate treba izbegavati na terenima gde se dugo zadržava magla i obezbediti da razmak u redu i između redova bude veći, što omogućava bolje provetravanje. Sve ove nepesticidne mere treba da budu osnova u svakoj proizvodnji u zaštićenom prostoru, pa tek onda upotreba registrovanih fungicida. Prilikom upotrebe fungicida treba voditi računa o karenci.

U cilju suzbijanja puževa golaća preporuka je upotreba Pužomor peleta (Fe fosfat) u količini 5g peleta po m2, u večernjim satima ili pred kišu, kada su oni i najaktivniji.

Comments

There are no comments yet for this post.