Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Zdravstveno stanje useva strnih žita na parcelama u Srednjem Banatu
Zdravstveno stanje useva strnih žita na parcelama u Srednjem Banatu

Vizuelnim pregledom strnih žita, na više lokacija, registrovana faza useva je intenzivno bokorenje sa većim brojem sekundarnih stabala, kod pšenice do 6 razijenih sekundarnih stabala (BBCH 26), a kod ječma do 10 sekundarnih stabala razvijeno (BBCH 29).

Faza useva i njihovo zdravstveno stanje je različito u zavisnosti od roka setve, sortimenta, dubine setve i primenjene agrotehnike. Simptomi bolesti su prisutni u većem intenzitetu u odnosu na predhodne godine zbog povoljnih meteoroloških uslova za razvoj patogena tokom dužeg perioda dosadašnje vegetacije, kao i zbog intenzivnog prisustva inokuluma patogena na samoniklim usevima i korovima iz familije trava. Najveći procenti biljaka sa simptomima bolesti uočavaju se na usevima iz ranijih rokova setve.

Na usevima ozime pšenice dominantno su prisutni simptomi pepelnice žita (prouzrokovač Erysiphe graminis) od 5% do 45 % biljaka i sive pegavosti lista pšenice (prozrokovač Septoria tritici) na od 2% do 25 % biljaka.

Na usevima ječma registrovano je prisutvo simptoma pepelnice žita  (prouzrokovač Erysiphe graminis) na od 10% do 22 % biljaka i simptoma mrežaste pegavosti ječma (prozrokovač Pyrenophora teres) na od 18 % do 62 % biljaka.

Na pojedinim parcelama su, uglavnom na graničnom pojasu između prošlogodišnjih i novoposejanih useva pšenice, uočene štete od žitnog bauljara (Zabrus tenebrioides) iako nije u pitanju ponovljena setva (monokultura). Uzrok ove česte pojave na našem terenu tokom proizvodne 2022/2023. godine je dugo zadržavanje samoniklih žita tokom perioda pre setve, koji su predstavljali  tzv.zeleni most za žitnog bauljara, koji se nakon zaoravanja strništa preselio na novozasnovana pšenična polja. Najveće štete od navedene štetočine nastaju u početnim fazama porasta useva. Larve prestaju sa ishranom kad se temperatura zemljišta spusti ispod 5 °C. Žitni bauljar će svoju aktivnost nastaviti i tokom proleća ali će štete biti manje zbog jače razvijenosti biljka. Takođe, niske temperature mogu redukovati njegovu brojnost.

Na usevima je primećeno i žutilo listova koje je abiotske prirode (nije povezano sa bolestima) kao rezultat fiziologije biljaka, faze porasta, velikog broja sekundarnih stabala i listova na biljci. Takođe može ukazivati i na stanje parcele (npr. zabarene oaze), kao i na nedostatak hraniva (jer su biljke intenzivno rasle i razvijale se u predhodnom periodu i trošile azot).

RC PIS Zrenjanin nastavlja sa praćenjem zravstvenog stanja useva strnih žita.

Comments

There are no comments yet for this post.