Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Štete na ratarskim i povrtarskim usevima nakon vremenskih nepogoda
Štete na ratarskim i povrtarskim usevima nakon vremenskih nepogoda

U regionu Srednjeg Banata između srede i četvrtka došlo je do pojave vremenskih nepogoda, pljuskovitih kiša, grada i jakih udara vetra, koje su bile lokalnog karaktera. U delovima atara došlo je do stradanja useva ratarskih i povrtaskih kultura.

        

 biljke kukuruza        peršun                     mrkva

Nakon obilaska terena i pregleda oštećenih biljaka procenjeno je da je došlo do velikih šteta jer su biljke u određenom procentu potpuno uništene (slomljene ili iščupane). Na kukuruzima iz kasnijih rokova setve gde je faza razvoja do 6 listova, tačka porasta je ispod površine zemljišta i takve biljke će uspeti da se oporave.

Preporuka proizvođačima je da se na takvim parcelama dodaju neki od  fitohormona ili biostimulatora  (Isabion, Megafol, Epin ekstra, Cirkon) koje treba upotrebiti na svakih 7 do 10 dana u redovnoj primeni i preporučenoj dozi kako bi se brže i lakše prevazišli stresni uslovi, pojačao rast i razvoj biljaka, zaceljenja rana i odbrane od bolesti i doveli biljku u bolju kondiciju.

Na pregledanim povrtarskim kulturama (mrkve,peršuni,lukovi i sl.) takođe je došlo do oštećenja biljaka u vidu oštećene lisne mase.

Na takvim parcelama pored primene fitohormona ili biostimulatora treba primeniti i neki od preventivnih preparata na bazi aktivne materije mankozeb.

Comments

There are no comments yet for this post.