Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Prisustvo cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi
Prisustvo cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi

Na teritoriji RC Zrenjanin zasadi vinove loze se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi cvast nabubrela do faze cvasti potpuno razvijene (BBCH 55-57).

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus, na naličju listova. U toku je početak piljenja larvi ove štetočine.

  

          larve cikada

Njena štetnost se ne ogleda u direktnim štetama, jer čak ni pri izrazito visokoj brojnosti populacije ove vrste nisu zapaženi vidljivi simptomi oštećenja, ali su indirektne štete izuzetno velike jer je ova cikada vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) koje prouzrokuje oboljenje poznato pod nazivom zlatasto žutilo vinove loze.

Da bi cikada postala infektivna najpre se mora hraniti na zaraženim čokotima vinove loze u trajanju od nekoliko sati. Inkubacioni period traje 21 dan i tek larve trećeg razvojnog stupnja imaju sposobnost da prenesu fitoplazmu na zdrave čokote.

S obzirom da je u zasadima registrovano prisustvo larvi prvog stupnja, hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju.

Comments

There are no comments yet for this post.