Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Crna trulež grožđa
Crna trulež grožđa
U zasadima vinove loze na lokalitetu Gudurica, registrovano je prisustvo simptoma crne truleži grožđa (Guignardia budwellii) na bobicama, listovima i lastarima. Na mumuficiranim bobicama uočava se mnoštvo telašaca-piknida. U ovim mumficiranim biljnim ostacima gljiva prezimljava na čokotu ili na površini zemljišta. Oslobađanje askospora se vrši u proleće po otvaranju pupoljaka posle padavina. Prema podacima iz literature (M.Ivanović: Mikoze i pseudomikoze biljaka), maksimalna zaraza bobica se vrši u punom cvetanju.
U toku vegetacije može se ostvariti nekoliko sekundarnih infekcija piknosporama. Za širenje patogena potrebne su učestale padavine. Starenjem lišće postaje otpornije tako da zaraze prestaju krajem jula i početkom avgusta.
Do pojave simptoma u zasadima vinove loze na lokalitetu Gudurica došlo je zbog učestalih i obilnijih padavina koje su zadesile ovaj lokalitet u prolećnom periodu i nemogućnosti sprovođenja pravovremenih mera zaštite fungicidima. Širenje ovog patogena se sprečava  primenom fungicida koji se koriste protiv plamenjače ali onih koji imaju u sebi aktivne materije preventivnog delovanja (prema registraciji na bazi bakra ili kaptana). Zaštita se sprovodi u periodu od dužine lastara  10-15cm do početka šarka.Takođe je vrlo važno uklanjati mumuficirane grozdove pri berbi i zaoravati ih.
 
Mumificirane bobice sa mnoštvom piknida.

Comments

There are no comments yet for this post.