Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Zelena (povrtna) stenica na malini
Zelena (povrtna) stenica na malini

Na području delovanja RC Vranje, vizuelnim pregledom zasada maline remotantne sorte Polka koja je u fazi berbe, registrovano je prisustvo zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula), u niskom intenzitetu napada.

Ova invazivna stenica je izraziti polifag i hrani se u zasadima voća, vinove loze, u usevima paradajza, paprike, boranije, soje, kukuruza itd. U prethodnih nekoliko godina se redovno javljala  u zasadima i usevima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji ali ima visok potencijal da postane ekonomski značajna štetočina. U našem regionu najintenzivnije se javlja i najveće štete pričinjava početkom jeseni u vreme kada većina plodova pristiže za berbu. Kod maline su najugroženije remotantne sorte čija se berba produžava do prvih mrazeva.

Odrasla jedinka prezimljava u opalom lišću i drugim skrovitim mestima ali i u zatvorenim prostorima. Ženke polažu buretasta jaja na naličju vršnih listova biljke domaćina. Jaja su najpre bela a kasnije pred piljenje postaju narandžasta. Larve tokom razvoja proleze kroz pet razvojnih stupnjeva. Larve prvog razvojnog stupnja se ne hrane i ne kreću dok se drugi larveni stupanj ne kreće ali poćinju sa ishranom. Ostali razvojni stupnjevi larve i odrasle jedinke se hrane biljnim sokovima i vrlo su pokretne. Najčešće naseljavaju obodne površine proizvodnih zasada i vršne delove biljke domaćina a u najtoplijem delu dana se sklanjaju u niže delove biljke. Na napadnutim plodovima dolazi do diskoloracije, dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Hemijske mere zaštite su otežane jer se ova stenica najintenzivnije javlja u vreme sazrevanja plodova i u toku berbe kada je primena insekticida ograničena. Najbolju efikasnost su pokazali insekticidi iz grupe piretroida ali se njihova primena dovodi u pitanje zbog nemogućnosti poštovanja karence u pomenutom periodu. Na manjim proizvodnim površinama, štete je moguće umanjiti ručnim sakupljanjem odraslih jedinki i larvi.

Comments

There are no comments yet for this post.