Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Polaganje jaja II generacije kukuruznog plamenca
Polaganje jaja II generacije kukuruznog plamenca

Na području delovanja RC Vranje usevi kukuruza se u zavisnosti od vremena setve i hibrida nalaze u različitim fazama, od  fenofaze početka cvetanja (BBCH 51-52) do fenofaze razvoja ploda (BBCH 73).

Vizuelnim pregledom kukuruza registrovano je prisustvo položenih jaja kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na 2-3% biljaka.

U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine. Od druge generacije kukuruznog plamenca u našem regionu najugroženiji je merkantilni kukuruz čija je proizvodnja dominantna na području Vranja.

Takođe je evidentirano i prisustvo položenih jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na oko 1-2% biljaka. Tokom vizuelnih pregleda uočeno je prisustvo parazitiranih jajnih legla od strane parazitne osice iz roda Trichogramma , prirodnih neprijatelja kukuruznog plamenca i pamukove sovice. Aktivnost ovih osica je značajna jer doprinosi smanjenju štetnog uticaja ovih štetočina.

 

Pošto je nizak intenzitet napada s obzirom na prag štetnosti koji kod merkantilnog kukuruza iznosi 10% biljaka sa položenim jajnim leglima, hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju.

RC Vranje nastavlja sa praćenjem dinamike polaganja jaja pomenutih štetočina i na vreme će signalizirati momenat za tretman.

 

Comments

There are no comments yet for this post.