Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Kruškina lisna osa (Neurotoma flaviventris)
Kruškina lisna osa (Neurotoma flaviventris)

Na području delovanja RC Vranje zasadi kruške se nalaze u fazi razvoja ploda, plod oko 60-70% krajnje veličine (BBCH 76-77).

Vizuelnim pregledom zasada kruške koji se nalazi u blizini šume registrovano je prisustvo guseničinih gnezda kruškine lisne ose (Neurotoma flaviventris).

Ova vrsta je lokalno rasprostranjena u voćnjacima i retko se javlja masovno. Prezimljava u obliku pagusenice u zemljanom kokonu i ima jednu generaciju godišnje. Odrasli insekti se pojavljuju u maju ili junu, polažu jaja na lisne nerve u pravilnim redovima i pokriju ih lepljivim sekretom. Odmah posle piljenja  pagusenice prave letnji guseničini zapredak, veličine oko 10-20 cm. U  njemu  žive do kraja razvića, hraneći se lišćem upredenim svilenim nitima. Hrane se samo noću i veoma su pokretne u zaštitnoj mreži od svilenih niti. Guseničina gnezda naseljavaju vršne grane kruške koje su gusto zapredene svilenim nitima a unutar njih su pagusenice koje brste lišće i izmet koji ostaje u unutrašnjosti zapredka. Sredinom leta gusenice završavaju razviće i spuštaju se do zemlje u kojoj stvaraju svilenkasti kokon gde prezime.

Proizvođačima se preporučuje mehaničko uklanjanje i uništavanje guseničinih gnezda kruškine lisne ose.

RC Vranje nastavlja sa monitoringom štetočina u zasadima kruške.

Comments

There are no comments yet for this post.