Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Šupljikavost lišća koštičavog voća
Šupljikavost lišća koštičavog voća

Na području delovanja RC Vranje zasadi šljive su u fazi plod oko 70-80% od krajnje veličine (BBCH 77-78) a kod višnje se berba privodi kraju ili je završena.

Vizuelnim pregledom šljive i višnje u pojedinim zasadima registrovano je prisustvo simptoma šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).

Na pomenutim voćnim vrstama najznačajniji simptomi su na listu. Simptomi su prisutni u vidu crvenomrkih, okruglastih pega, uvek oivičenih zagasitom linijom. Tkivo u okviru pega brzo izumire, suši se i ispada a na listu ostaju šupljine. Broj pega na jednom listu je različit, a jako obolelo lišće se suši i opada. Napadnuta stabla usled jačeg napada mogu i tokom leta da ostanu bez lišća. Na lastarima se formiraju slične pege u vidu ulegnuća na kori. U okviru pega tkivo nekrotira stvaraju se rak rane iz kojih se izlučuje smola. Na obolelim plodovima obrazuju se okruglasta udubljenja koja kod šljive i višnje dopiru do same koštice.

Parazit prezimljava micelijom u zaraženim lastarima  i smolastim eksudatima na rak ranama. U proleće nastaje više generacija konidija koje su često slepljene smolom a oslobađaju se i klijaju pomoću kišne kapi. Uz pomoć kiše i vlažnih uslova dolazi do intenzivnog razmnožavanja i širenja parazita i ostvarenja infekcije.

Mehaničke mere se sprovode rezidbom, odstranjivanjem zaraženih mladara i njihovim spaljivanjem. Hemijske mere zaštite se primenjuju u toku vegetacije, počevši od faza listanja, ali i u jesen po opadanju lišća. U toku vegetatacije broj tretmana usmerenih na suzbijanje ovog patogena zavisi od povoljnosti uslova koji favorizuju njegov razvoj.

RC Vranje je dao više preporuka u cilju zaštite šljive i višnje od ovog patogena.

Linkove za preporuke za zaštitu šljive i višnje od ovog i drugih štetnih organizama možete pogledati ovde:

Comments

There are no comments yet for this post.