Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

U regionu Vranja monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) se ove godine sprovodi u voćnim zasadima maline. U periodu praćenja tokom prethodnih šest vegetacija, pojava prvih imaga je obično registrovana u avgustu. Međutim, ove godine, već sada se registruju prvi ulovi na lovnim klopkama na lokalitetu Vranjska Banja. Ovako rana pojava ove štetočine nam ukazuje da postoji potencijala opasnost od nastanka šteta u zasadima sa voćnim vrstama (jagodasto, koštičavo voće i vinova loza) i to naročito ranog sortimenta koji prvi pristiže za berbu. Evidentirani su pojedinačni ulovi ali se očekuje povećanje brojnosti jer ima veliki reprodukcioni potencijal i kratak životni ciklus.

Azijska voćna mušica parazitira zdrave i zrele plodove tako što testerastom legalicom zaseca pokožicu i unutar ploda polaže jaja iz kojih nastaju larve koje se hrane sadržajem ploda. Osim ovih direknih šteta od ishrane, nastaju i indirektne štete jer oštećene plodove naseljavaju drugi patogeni prouzrokovači truleži.

Pošto je evidentirana ovako rana pojava odraslih jedinki, preporuka je da se sprovedu preventivne mere u cilju smanjenja i kontrole brojnosti azijske voćne mušice:

-          Izlovljavanje odraslih jedinki pomoću lovnih klopki sa mirisnim atraktantom. Klopke se prave od plastičnih flaša sa mrežicom za širenje mirisa i rupicama za ulazak insekta a u unutrašnjost se sipa crveno vino i jabukovo sirće u istoj srazmeri, sa nekoliko kapi deterdženta.

-          Postavljanje velikog broja klopki za masovno izlovljavanje i to po ivicama zasada na rastojanju 2-3 m a u unutrašnjost parcela na rastojanju od 5 m.

-          Uništavanje korovske vegetacije kao i divlje kupine, zove, drenjine i ostalog žbunja u blizini proizvodnih zasada čiji plodovi mogu biti potencijalni domaćini ove štetočine.

-  Postavljanje antiinsekatskih mreža radi sprečavanja prodora mušice do plodova (promer mreža 1x1mm). 

U cilju postizanja zadovoljavajućih rezultata potrebno je da se sve raspoložive mere kontrole sprovedu na teritoriji celog regiona.

Comments

There are no comments yet for this post.