Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Značaj jesenjeg orezivanja malinjaka
Značaj jesenjeg orezivanja malinjaka

Na području delovanaja RC Vranje, vizuelnim pregledom zasada malina na više lokaliteta, registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) na starim i jednogodišnjim lastarima i zadebljanja (gale) na ovogodišnjim izdancima od malinine muve galice (Lasioptera rubi).

Prouzrokovač ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline je ekonomski najznačajniji patogen u proizvodnji maline. Prezimljva u formi micelije, pseudotecija i piknida na zaraženim lastarima. U vlažnim uslovima tokom proleća i leta ova gliva formira askosope i konidije koje vrše zarazu lišća mladih izdanaka. Usled zaraze, dolazi do nekroze lišća između nerava u vidu slova ,,V,,  sa mrkožutim obodom oko pega. Napadnuto lišće se prevremeno suši. Gljiva iz lista raste kroz peteljku i širi se na izdanke. Na zaraženim izdancima nastaju tamne, ljubičaste pege koje zahvataju veći deo izdanaka. Tokom zime na izdancima se primećuje srebranasta boja sa tačkicama (piknidi). U okviru pega dolazi do pucanja kore i njenog odvajanja. Zaraženi izdanci često izmrzavaju tokom zime ili su u proleće zakržljali. U proleće pupoljci na zaraženim izdancima ne kreću ili se iz njih formiraju slabe rodne grančice koje donose manji i nekvalitetan rod.

Malinina muva galica ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu  larve u galama (gukama, zadebljanjima) na izdancima. Odrasli insekti su aktivni od maja do avgusta. Krajem maja ženke polažu jaja u gomilicama na mlade izdanke. Nakon piljenja, larve prodiru kroz epidermis, zadržavaju se ispod kore neko vreme, a onda prodiru u izdanak. Na mestu ubušivanja nakon 10 do 20 dana obrazuju se zadebljanja nepravilnog oblika (gale), koje sprečavaju protok hranjivih materija kroz izdanak, usled čega se oni slabije razvijaju i lako lome.

Jesenjom rezidbom malinjaka, odnosno odstranjivanjem zaraženih izdanaka, smanjuje se infektivni potencijal prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline u narednoj vegetaciji. Takođe, uklanjanjem izdanaka sa prisutnim galama od malinine muve galice, smanjuje se brojnost ove štetočine u narednoj godini. Pored zaraženih i infestiranih izdanaka, prilikom orezivanja,  treba ukoniti i uništiti izdanke koji su doneli rod i prorediti zdrave izdanke koji se ostavljaju za narednu godinu.

Comments

There are no comments yet for this post.