Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Vranje, setva ozimih strnina se privodi kraju. Ponikli usevi pšenice i ječma se nalaze u fazi od jedan do pet razvijenih listova (BBCH 11-15).

Obilaskom terena i vizuelnim pregledima useva ozime pšenice i ječma registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih jedinki lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadellidae) u niskim brojnostima. Lisne vaši i cikade pričinjavaju direkne štete svojom ishranom,  to jest sisanjem biljnih sokova, a mnogo značajnije štete čine prenošenjem fitopatogenih virusa. Biljke pšenice i ječma zaražene virusom zaostaju u porastu, dolazi do žućenja i nekroze listova, a sledeće godine može doći do izostanka klasanja. 

Hemijske mere zaštite, u cilju suzbijanja ovih štetočina se ne preporučuje, zbog nastupajućih niskih temperatura, koje će nepovoljno uticati na njihov razvoj i širenje.

U ovom periodu značajne štete na izniklim ozimim usevima pšenice i ječma mogu pričiniti glodari, poljski miš (Apodemus sylvaticus) i poljska voluharica (Microtus arvalis). Ove štetočine se hrane zelenim delovima biljke, korenjem, semenkama, bobicama, orašastim voćem i insektima.  Poljski miš pravi pojedinačne rupe, dok poljska vuluharica obrazuje kolonije koje imaju karakteristične utabane stazice između rupa.

Aktivna rupa od glodara

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo aktivnih rupa od glodara. Za poljskog miša prag štetnosti je 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru, a za poljsku voluharicu je od 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru. Ukoliko se registruje njihova brojnost iznad pragova štetnosti preporučuje se njihovo suzbijanje primenom gotovih mamaka. Zbog visoke toksičnosti, nakon postavljanja mamaka treba zatrpati rupe, kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica.

Comments

There are no comments yet for this post.