Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Malinin korebus (Corebus rubi)
Malinin korebus (Corebus rubi)

Na području rada RC Užice, zasadi maline se nalaze u fazi razvoja od puno cvetanje, sekundarni i tercijarni cvetovi otvoreni, prve krunice opale do razvoj ploda, plodnica izbočena iz cvetne lože u obliku zavoja (BBCH 65-71).

Vizuelnim pregledom zasada maline, na lokalitetu Sevojno,  uočen je imago malininog korebusa (Corebus rubi). Malinin korebus ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava odrasla larva u izdancima ili korenovom vratu. U proleće se pomera višlje kroz stabljiku, gde se učauri. Ovakvi izdanci se poznaju po nepravilnim proširenjima, kod njih vegetacija kasni i lako su lomljivi. Imago se javlja u maju, i kasnije tokom cvetanja i formiranja plodova, obično do sredine juna. On se hrani mladim lišćem ne nanoseći veću štetu. Nakon kopulacije ženke polažu jaja pri osnovi izbojka. Larve se pile posle 2-3 nedelje i odmah se ubušuju u lastar. Kreću se ka osnovi, najčešće praveći spiralne hodnike, čime presecaju sprovodne sudove i tako nanose najveće štete biljci domaćinu.


Hemijska zaštita je moguća samo pre nego što dođe do ubušivanja larve u mlad izdanak, što je često otežano obzirom da se imago javlja u periodu cvetanja i plodonošenja. Ova štetočina pored maline, napada kupinu i ružu.
U cilju suzbijanja navedene štetočine najbolji rezultati postižu se primenom mera koje podrazumevaju:

- uklanjanje i uništavanje zaraženih izbojaka,

- uklanjanje divljih kupina i ruža u okolini zasada.
 

Primena insekticida u fazama cvetanja maline je zabranjena!


Comments

There are no comments yet for this post.