Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Pojava cikade Psamottetix alienus u tek poniklim usevima pšenice
Pojava cikade Psamottetix alienus u tek poniklim usevima pšenice

Trenutni uslovi u kojima se odvija proizvodnja ozimih useva, a koji karakterišu suvo i toplo vreme, izuzetno pogoduju razvoju štetnih insekata (cikada i lisnih vaši) što povećava rizik od zaraza mladih biljaka pšenice fitopatogenim virusima.

Svojom ishranom, cikada Psamotettix alienus, na novoposejane useve pšenice prenosi virus patuljavosti pšenice (Wheat dwarf virus, WDV). Glavni rezervoari virusa su samonikle biljke pšenice i veliki broj korova iz familije trava. Ima više generacija godišnje, a prezimljava u stadijumu jajeta. Zaražena cikada ostaje infektivna ceo svoj život.

cikada P.alienus u usevu pšenice

Primarne infekcije virusima nastaju u jesenjem periodu, a simptomi zaraze u najvećoj meri se uočavaju tek u proleće kada ne može da se utiče na sprečavanje zaraze. Kod biljaka koje su zaražene virusom patuljavosti pšenice dolazi do pojave žućenja lišća, biljke zaostaju u porastu i ne dolazi do formiranja klasova.

Pored suzbijanja prenosioca virusa, važne mere kontrole viroza u strnim žitima su i suzbijanje korova i samonklih useva pšenice i ječma kao rezervoara virusa i kasnija jesenja setva kojom se značajno izbegava prelet vaši i cikada sa korova i samoniklih biljaka na useve.

Comments

There are no comments yet for this post.