Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Kukuruzna zlatica - Diabrotica virgifera virgifera
Kukuruzna zlatica - Diabrotica virgifera virgifera

Vizuelnim pregledom useva kukuruza na lokalitetu Veliki Radinci primećena je veća populacija imaga kukuruzne zlatice. Kukuruzna zlatica ima jednu generaciju godišnje. Ženke polažu jaja od jula meseca do prvih jesenjih mrazeva, a maksimum polaganja jaja je krajem avgusta meseca. Jaja polaže uglavnom na dubini od 10 cm, ali pojedinačna jaja se mogu pronaći i na dubini 30 cm, u zavisnosti od vlažnosti zemljišta u vreme poleganja jaja. U sušnim uslovima ženka polaže jaja dublje kroz pukotina u zemljištu.

Niske temperature zemljišta, od – 7,5 do -10º C tokom 2-3 nedelje smanjuju vitalnost i potencijal oštećenja u narednoj sezoni. U zavisnosti od temperature zemljišta od piljenja jaja do pojave odraslog insekta potrebno je između 23 i 46 dana. Odrasli se pojavljuju početkom jula, a maksimum leta je oko prvog avgusta.

Glavne štete nastaju od larvi koje žive u zemlji i hrane se korenom kukuruza ako je gajen isključivo u monokulturi. Imago se hrani listovima, polenom,  svilom i unutar vrha klipa-zrnima kukuruza u mlečnoj zrelosti. Ishrana imaga na svili može doprineti pojavi rehuljavih klipova.

Najefikasnija i najvažnija mera borbe je plodored.

Comments

There are no comments yet for this post.