Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Pojava simptoma grinja šiškarica - Eriophyes vitis
Pojava  simptoma grinja šiškarica - Eriophyes vitis
   Obilaskom zasada vinograda na teritoriji Podunavskog okruga primećeni su simptomi mehuravosti listova vinove loze. Uzročnici ove pojave su grinje šiškarice – Eriophyes vitis. Radi se o veoma važnim štetočinama vinograda koje se često javljaju u kontinentalnom području. Ove grinje su veoma sitne nevidljive golim okom, prezimljavaju ispod kore i u pupoljcima. Čim bubrenje počne, grinje ulaze u pupoljak gde sišu sokove. Jako zaraženi pupoljci postaju smedji suše se, a iz nekih se razvijaju izbojci sa skraćenim internodijama – akarinoza ili se pojave nabrekline - gale na listovima – erinoza.
 
Erinoza se poznaje po beličastim izbočinama na gornjoj strani lista, koje kasnije postaju crvenkaste ili smedje. Na naličju lista simptomi su u vidu udubljenja sa prevlakom od sivih niti , nalik na paučinu, koja se kod jakih zaraza može pojaviti i na plodu. U slučaju jačeg napada i ako su velike vrućine zaraženo lišće vene i opada, sadržaj šećera ostaje niži, a kod dugogodišnjih jačih napada može se javiti skraćivanje izboja i metlasto korenje. Kroz oštećene listove lakše prodire uzročnik plamenjače. Za preventivnu zaštitu od ovih štetočina neophodno je obaviti dva do tri tretiranja u toku vegetacije:
1.zimsko prskanje uključujući mineralna ulja u početku kretanja vegetacije.
2. Primena sredstva na bazi sumpora na početku vegetacije u kombinaciji sa akaricidima u intervalu 10-15 dana.
U slučaju jače pojave simptoma tokom vegetacije zaštitu obaviti primenom letnjih akaricida.

Comments

There are no comments yet for this post.