Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Prisustvo azijske voćne mušice u regionu Smedereva
Prisustvo azijske voćne mušice u regionu Smedereva

Poslednjim pregledom lovnih klopki koje su postavljene u zasadima trešnje i breskve na lokalitetima Selevac i Suvodol, registrovano je prisustvo imaga  azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

Ova štetočina napada voćne vrste sa tankom pokožicom, koje su najosetljivije u vreme zrenja (jagoda, malina, kupina, smokva, trešnja, višnja, breskva, šljiva, vinova loza...). Napada zdrave plodove, jer ženka ima izrazito čvrstu testerastu legalicu kojom lako zaseca pokožicu ploda i unutra ubacuje jaja (direktne štete), a time se i otvara put za infekciju različitim vrstama patogena (indirektne štete). Razvoj jaja može da traje od svega par sati do 3 dana, nakon čega se larve hrane unutar plodova, koji brzo propadaju i trule.

Veliki deo proizvođača sa našeg područja okrenut je izvozu, naročito za Rusku Federaciju gde ova štetočina ima karantinski status. Iz tog razloga skrećemo pažnju na opasnost od pojave azijske voćne mušice u plodovima voća tokom i posle berbe.

 

U cilju kontrole populacije ove štetočine i smanjenja rizika od nastanka šteta proizvođačima  se preporučuju sledeće mere:

-  postavljanje što većeg broja klopki, plastične flaše (sa izbušenim rupicama prečnika 4 milimetara, otvor koji služi za širenje mirisa prekriven gazom) u koje se sipa mešavina crnog vina (1,5 dl), jabukovog sirćeta (1,5 dl) i nekoliko kapi deterdženta. Klopke se stavljaju u krošnju drveta na senovito mesto.

- kada dođe do berebe trebalo bi skratiti interval berbe plodova u cilju što bržeg sklanjanja sa parcele, zatim održavanje higijene unutar i oko zasada. Uništavanje prezrelih i zaraženih plodova odlaganjem u burad koja ostaju zatvorena sedam dana. Kontrola gajbica i druge opreme u kojoj se mogu zadržati plodovi sa larvama, time i mogućnost prenosa iz jednog u drugi region.

- hemijske mere zaštite su izuzetno složene zbog ograničene upotrebe insekticida u period zrenja plodova i skrivenosti jaja i larvi unutar plodova, a samim tim i nemogućnosti suzbijanja ovih stadijuma razvoja. Još je jedna činjenica koja ograničava zaštitu a to je veliki broj generacija u toku godine koje ova štetočina ima.

Comments

There are no comments yet for this post.