Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Prisustvo stenica u vinogradima
Prisustvo stenica u vinogradima

Na području delovanja RC Smederevo zasadi vinove loze se nalaze u fazi razvoja šarak bobica do omekšavanje bobica (BBCH 83-85).

Vizuelnim pregledima registrovano je prisustvo zelene povrtne stenice (Nezara viridula) kao i braon mramoraste stenice (Haliomorpha halys).

Najveće štete se mogu primetiti u vreme sazrevanja grožđa,  gde usled ishrane odraslih jedinki i larvi koje imaju usni aparat za bodenje i sisnje dolazi do deformacije bobica, kao i do promene njihove kako boje tako i ukusa. Takvo grožđe gubi tržišnu vrednost. Takođe, mesta uboda predstavljaju ulazna mesta za razvoj mnogih patogena, pre svega prouzrokovača sive truleži grožđa (Botrytis cinerea).

Mere kontrole ovih štetočina su veoma otežane. Jedan od razloga je što su odrasle jedinke dobri letači i lako mogu da prelaze sa useva na usev. Međutim, najznačajniji razlog je ograničena upotreba insekticida tokom sazrevanja kada je jako teško ispoštovati karencu preparata a to je i vreme kada se registruju i najveći napadi stenica.

 

Na manjim površinama (baštama, okućnicama) preporuka je da se odrasle jedinke ručno sakupljaju i da se na taj način smanjuje i uništava njihova populacija.

 

Od hemijskih mera zaštite sa ciljem njihovog suzbijanja najbolje su se pokazali insekticidi iz grupe piretroida, s tim što se mora voditi računa o karenci preparata i maksimalnom broju tretmana tokom jedne vegetacije u određenom usevu ili zasadu.

Comments

There are no comments yet for this post.