Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevu kukuruza
Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevu kukuruza

Na području RC Smederevo vizuelnim pregledom merkantilnog kukuruza na različitim lokalitetima, uočeno je prisustvo cikade Reptalus panzeri. 

 

 

Cikada Reptalus panzeri je vektor stolbur fitoplazme koja uzrokuje bolest crvenilo kukuruza. Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve i to na korenu pšenice. Nakon prezimljavanja otpočinje ishrana larvi što na korenu pšenice, ali i divljeg sirka.  

U junu mesecu adulti prelaze sa useva pšenice na biljke kukuruza.

U usevu kukuruza adulti se hrane floemskim sokovima i ukoliko su zaraženi prenose stolbur fitoplazmu na biljke kukuruza. Ženke cikade polažu jaja na koren kukuruza tokom avgusta meseca. Nakon piljenja, larve počinju ishranu na korenu kukuruza, a ukoliko se posle kukuruza poseje pšenica, larve neometano nastavljaju svoj razvoj.

 

U borbi protiv ove štetočine ne preporučuje se primena insekticida.  Najznačajnija mera borbe je izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza čime se prekida razvoj cikade i znatno smanjuje populacija insekta u narednoj godini, a samim tim i rizik od pojave crvenila na kukuruzu.

Comments

There are no comments yet for this post.