Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila)
Šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila)

Na teritoriji RC Smederevo koštičavo voće se nalazi u fazi od kraja cvetanja do faze formiranja plodova (BBCH 67-72).

 

Gljiva koja prouzrokuje šupljikavost lišća koštičavog voća napada svo koštičavo voće, a najveće štete prouzrokuje na breskvi i trešnji. Ovaj patogen osim lišća (po simptomima koji se pojavljuju na lišću je i dobio naziv) napada lastare, cvetove i plodove. Na infekcije ovim patogenom, kod trešnje i višnje je najosetljivije lišće, dok su kod breskve i kajsije pored lišća veoma osetljivi i mladari i plodovi. Na listu se na početku formiraju sitne crveno-mrke ili sivo-ljubičaste pege oko kojih se stvara svetlozelini do žuti oreol. Pege se vremenom uvećavaju, a tkivo u okviru pege izumire i ispada što dovodi do pojave takozvane rešetavosti lišća. Kod trešnje može doći i do prevremene defolijacije. Na plodovima se formiraju kraste usled čega plodovi gube tržišnu vrednost, a pri jačem napadu može doći i do njihovog opadanja čak i u ranim fazama razvoja.

Ova gljiva je uvek prisutna u zasadima koštičavog voća, a prezimljava u rak ranama. Razvija se u širokom opsegu temperatura. Do klijanja konidija dolazi na tempraturi od 2 °C do 30 °C, a optimalna temperatura za razvoj gljive je 20 °C. Za ostvarenje infekcije je potrebna voda, a širenje konidija se vrši vetrom i kišom. Zaraženi pupoljci poprimaju tamnu boju i iz njih često curi smola. Na mladarima se pojavljuju purpurne pege koje se, takođe, vremenom šire i nastaju rak rane često prekrivene smolom. Sa razvojem bolesti mladari mogu biti zaraženi kružno, formirajući prsten na mladaru, usled čega dolazi do njihovog izumiranja.

 

 

Predhodni period sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama pogodovali su razvoju i širenju ovog patogena. S toga je, u mnogim zasadima u kojima nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite, registrovano prisustvo simptoma šupljikavosti lišća koštičavog voća. U toku vegetacije u cilju zaštite od šupljikavosti lišća, sprovođenje hemijskih mere zaštite se preporučuje nakog faze precvetavanja koštičavog voća, pred povoljne uslove za ostvarenje infekcije, to jest padavine, nekim od registrovanih fungicida na bazi aktivnih materija mankozeb ili kaptan.

Comments

There are no comments yet for this post.