Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Stanje u usevu kukuruza - Ostrinia nubilalis
Stanje u usevu kukuruza - Ostrinia nubilalis

Vizuelnim pregledom semenskog kukuruza na lokalitetu Hrastovača i merkantilnog kukuruza na lokalitetu Žabari registrovali smo novopoložena jajna legla kukuruznog plamenca kao i u sve većem procentu parazitirana jajna legla kukuruznog plamenca - Ostrinia nubilalis.

Na lokalitetu Hrastovača u usevu semenskog kukuruza na 300 pregledanih biljaka imamo  51 "belo" jajno leglo  - na 17% pregledanih biljaka,  broj parazitiranih jajnih legala iznosi 72 -   na 52% pregledanih biljaka,  jajna legla sa "crnom glavom" prisutna su na 10% pregledanih biljaka. U odnosu na prethodni put broj napadbutih biljaka popeo se sa 25 % na 45% napadnutih biljaka, dok je broj parazitiranih jajnih legala na istom nivou od 50%.

Na lokalitetu Žabari u usevu merkantilnog kukuruza gde je i postavljen ogled sa parazitnom osicom - Trichogramma sp. u cilju biološke kontrole jajnih legala kukuruznog plamenca na 300 pregledanih biljaka broj novopoploženih jajnih legala je povećan u odnosu na prethodni pregled sa 11% na 19%  ali je i broj parazitiranih jajnih legala povećan. Broj prisutnih jajnih legala je 55, a od toga "bela" jajna legla prisutna su na 11 % pregledanih biljaka a broj parazitiranih jajnih legala iznosi 89% na pregledanim biljkama.

Trenutna akumulacija CDD od 1 aprila iznosi 1155,75 cdd.

slika 1. novopoložena jajna legla, ispiljena jajna legla, parazitirana jajna legla

Comments

There are no comments yet for this post.