Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Stanje u usevu kukuruza - Ostrinia nubilalis
Stanje u usevu kukuruza - Ostrinia nubilalis

Vizuelnim pregledom semenskog kukuruza na lokalitetu Hrastovača i merkantilnog kukuruza na lokalitetu Žabari registrovali smo novopoložena jajna legla kukuruznog plamenca kao i u sve većem procentu parazitirana jajna legla kukuruznog plamenca - Ostrinia nubilalis.

Na lokalitetu Hrastovača u usevu semenskog kukuruza na 300 pregledanih biljaka imamo  51 "belo" jajno leglo  - na 17% pregledanih biljaka,  broj parazitiranih jajnih legala iznosi 72 -   na 52% pregledanih biljaka,  jajna legla sa "crnom glavom" prisutna su na 10% pregledanih biljaka. U odnosu na prethodni put broj napadbutih biljaka popeo se sa 25 % na 45% napadnutih biljaka, dok je broj parazitiranih jajnih legala na istom nivou od 50%.

Na lokalitetu Žabari u usevu merkantilnog kukuruza gde je i postavljen ogled sa parazitnom osicom - Trichogramma sp. u cilju biološke kontrole jajnih legala kukuruznog plamenca na 300 pregledanih biljaka broj novopoploženih jajnih legala je povećan u odnosu na prethodni pregled sa 11% na 19%  ali je i broj parazitiranih jajnih legala povećan. Broj prisutnih jajnih legala je 55, a od toga "bela" jajna legla prisutna su na 11 % pregledanih biljaka a broj parazitiranih jajnih legala iznosi 89% na pregledanim biljkama.

Trenutna akumulacija CDD od 1 aprila iznosi 1155,75 cdd.

slika 1. novopoložena jajna legla, ispiljena jajna legla, parazitirana jajna legla

Comments

There are no comments yet for this post.