Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Trulež plodova u zasadima šljive
Trulež plodova u zasadima šljive

Na području delovanja RC Požarevac, zasadi šljiva se  nalaze u fazi od obojavanje skoro završeno (BBCH 85) do plod zreo za branje (BBCH 87).

Vizuelnim pregledom zasada šljiva, registrovana je pojava simptoma truleži plodova koštičavog voća  (Monilinia spp).  Vremenske prilike u prethodnom periodu pogodovale su ostvarivanju infekcije i razvoju ovog patogena, naročito u  zasadima gde nisu sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite.

Na zaraženim plodovima na mestu prodora patogena pojavljuju se simptomi u vidu mrkih pega, a daljim razvojem patogena dolazi do razmekšavanja tkiva, i sporulacije gljive u vidu krugova na površini plodova.  Vremenom se količina vode u zaraženim plodovima smanjuje, plodovi mumificiraju i suše se. Ovi plodovi najčešće ostaju na granama ili opadaju na zemlju, gde predstavljaju  izvor infekcije za narednu godinu.

Mere borbe protiv ovog patogena podrazumevaju primenu agrotehničkih i hemijskih mera:

-Preventivne mere borbe podrazumevaju podizanje zasada na terenima na kojima je obezbeđeno dobro provetravanje.

-Obzirom da se patogen održava u zaraženim biljnih delovima (cvetovima, grančicama, plodovima) preporučuje se njihovo uklanjanje i uništavanje.

-Hemijske mere borbe podrazumevaju primenu registrovanih fungicida u najosetljivijim fazama razvoja biljke, u vreme cvetanja i sazrevanja plodova.

-Preporučuje se i primena mera zaštita od štetnih insekata, kako bi se mogućnost oštećenja plodova smanjila na minimum.

Comments

There are no comments yet for this post.