Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Kukuruzni plamenac - Ostrinia nubilalis
Kukuruzni plamenac - Ostrinia nubilalis

Vizuelnim pregledom useva kukuruza šećerca (BBCH 65 - Gornji i donji delovi metlice u cvetanju / svila potpuno razvijena) na lokalitetu Petka registrovali smo novopoložena jajna legla i jajna legla oker boje. U odnosu na prethodni pregled i izvršenog tretmana procenat novopoloženih jajnih legala iznosi 5%. Ispiljena jajna legla i ubušenja nismo registrovali.

 

U semenskom kukuruzu (19 - Razvijeno je 9 i više listova) na lokalitetu Hrastovača registrovali smo novopoložena jajna legla, jajna legla oker boje i ispiljena jajna legla. U odnosu na prethodni pregled i izvršenog tretmana procenat novopoloženih jajnih legala iznosi 2%, dok procenat ispiljenih jajnih legala i ubušenja iznosi 7%.

 

U usevu merkantilnog kukuruza (31 - Pojavljuje se prvo kolence) na lokalitetu Žabari, registrovali smo novopoložena jajna legla, jajna legla oker boje i ispiljena jajna legla. Na ovom lokalitetu nije izvršen tretman, pa procenat novopoloženih jajnih legala iznosi 10% a procenat ispiljenih jajnih legala i ubušenja iznosi 8%.

 

Lokalitet - hibridi kukuruza

% položenih jajnih legla

% Ispiljenih jajnih legla

Petka- kukuruz šećerac – hibrid Šeba

5%

0%

Hrastovača - semenski kukuruz hibrid – NS 444

2%

7%

Žabari - merkantilni kukuruz – hibrid Midixx

10%

8%

slika 1.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima kukuruza  jeste da pregledaju useve kukuruza na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca. Ako se utvrdi da je ispunjen prag štetnosti koji iznosi 5 % napadnutih biljaka za kukuruz šećerac i semenski kukuruz odnosno prag štetnosti od 10% napadnutih biljaka za merkantilni kukuruz izvrše tretman insekticidima ovicidno-larvicidnog delovanja.

 

  • Coragen 20 SC (a.m.hlorantaniliprol) 0,15l/ha
  • Ampligo 150 SC (a.m. hlorantraniliprol + lambda-cihalotrin) 0,25l/ha

Comments

There are no comments yet for this post.