Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Prisustvo braon mramoraste stenice u zasadima vinove loze
Prisustvo braon mramoraste stenice u zasadima vinove loze

Na području delovanja RC Požarevac, vizuelnim pregledom zasada vinove loze, na manjim površinama, gde nisu redovno pimenjene hemijske mere zaštite, registruje se prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). U toku je piljenje larvi ove štetočine.

Braon mramorasta stenice tokom svog razvića prolazi kroz tri faze: jaje, larva i odrastao insekt. Štete nanose i larve i imaga sisanjem biljnih sokova iz svih nadzemnih delova biljaka tokom cele vegetacije. U vinogradima najveće štete prave u vreme sazrevanja grožđa. Usnim aparatom probadaju pokožicu ploda i sišu sokove pri čemu stvaraju simptome koji se manifestuju u vidu nekrotičnih oaza i udubljenja. Nakon ishrane ove štetočine, dolazi do promenjenog oblika i boje plodova, a zbog neprijatnog mirisa koji luči kako bi se odbranila od prirodnih neprijatelja, dolazi i do promenjenog ukusa bobica. Mesta uboda predstavljaju ulazne otvore za razvoj patogena, pre svega prouzrokovača sive truleži grožđa (Botrytis cinerea). Takvi plodovi gube tržišnu vrednost. 

Kako je ova invazivna vrsta stenice izrazito polifagna i ima veliki krug domačina (preko 300 vrsta), očekuje se njeno prisustvo i na drugim kulturama.

Ukoliko proizvođači uoče u svojim usevima ili zasadima braon mramorastu stenicu, u cilju suzbijanja, preporučuje se primena insekticida iz grupe piretroida. Prilikom upotrebe pesticida, obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih preparata, s obzirom na to da se kod nekih poljoprivrednih kultura berba uskoro očekuje.

Comments

There are no comments yet for this post.