Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > ESKA - u zasadima vinove loze
ESKA - u zasadima vinove loze

Obilaskom zasada vinove loze na području delovanja RC Požarevac, uočeni su simptomi apopleksije vinove loze-ESKE.

Ovo je kompleksno oboljenje vinove loze, a smatra se da ga izaziva nekoliko gljiva (Phaeomoniella chlamydospora, Phellinus igniarius, Stereum hirsutum, Fomitiporia punctata i dr.), koje napadaju sprovodni sistem.

Simptomi se javljaju na svim delovima vinove loze. Zaraženi lastari zaostaju u porastu, venu i često dolazi do njihovog zdrvenjavanja. Karakterističan simptom je gubitak hlorofila na listu, zelena boja se zadržava samo oko centralnih nerava, dok se između njih javljaju izdužene žute ili crvenkastosmeđe nekroze. List ima specifičan izgled ,,tigrovih šara“. Ako nekroza prekrije veći deo liske, list se suši i opada. Bobice se ne razvijaju pravilno i ne dostižu punu zrelost. Na pokožici se mogu javiti mrkoljubičaste pege, a može doći i do sušenja i pucanja bobica. Simptomi se mogu javiti samo na lišću ili samo na bobicama, a u pojedinim godinama mogu izostati ili biti prikriveni. Sve te promene na spoljašnjem izgledu čokota su posledice promena koje su nastale u unutrašnjosti, zbog delovanja patogenih gljiva koje su tu lokalizovane i izazivaju truljenje čokota. Najdestruktivniji simptom ESKE je pojava iznenadnog odumiranja (apopleksije) svih delova vinove loze. Meteorološki uslovi utiču na razvoj apopleksije, pa se ova bolest najčešće manifestuje za vreme perioda visokih temperatura, tokom letnjih meseci. Na poprečnom preseku čokota uočava se centralni oštećeni deo svetle boje, meke konzistencije, obrubljen tamnijom zonom drveta, dok se na uzdužnom preseku uočavaju tamne, crne trake.

U slučaju pojave bolesti preporučuje se uklanjanje zaraženih delova čokota (kada bolest nije zahvatila ceo čokot) ili uklanjanje celog zaraženog čokota iz vinograda.

Hemijske mere zaštite za suzbijanje ove bolesti ne postoje.

 Najvažnije su preventivne mere zaštite:

-          Sadnja sertifikovanih loznih kalemova,

-          Premazivanje rana od rezidbe kalemarskim voskom,

-          Dezinfekcija alata 70%-tnim alkoholom tokm rezidbe.

Comments

There are no comments yet for this post.