Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Pegavost lista višnje i trešnje
Pegavost lista višnje i trešnje

Na teritoriji Braničevskog okruga berba trešanja je završena. Vizuelnim pregledom listova, u pojedinim zasadima se u različitom procentu registruju simptomi pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).

Prouzrokovač pegavosti lista višnje i trešnje predstavlja značajnog patogena proizvodnih zasada ovih kultura jer u slučaju nesprovođenja adekvatnih mera zaštite može uticati na slabljenje biljaka, kao i na rodnost naredne godine.

Karakteristični simptomi su sitne pege na licu lista, tamne boje. Vremenom  tkivo u sredini nekrotira, a zaraženo lišće požuti, i u slučaju jačih zaraza opada. Prerano opadanje listova uglavnom je praćeno ponovnim listanjem (retrovegetacija) čime se biljka iznuruje što dovodi do značajnog poremećaja kondicije za prezimljavanje i formiranje roda za narednu godinu.

U cilju zaštite od ovog patogena potrebno je tretmane zaštite sprovoditi od faze pojave lisne mase, u skladu sa vremenskim uslovima i pojavom zrelih askospora kojima se ostvaruju primarne zaraze.

Vremenski uslovi u prethodnom periodu (toplo i kišno vreme) pogodovali su ostvarivanju sekundarnih infekcija.

U zasadima u kojima je zapaženo prisustvo simptoma, i nakon berbe preporučuje se primena registrovanih fungicida pre padavina (na bazi aktivne materije: dodin, kaptan, ditianon ili mankozeb) kako bi se lisna masa sačuvala i time omogućila što optimalnija priprema biljaka za predstojeću fazu mirovanja. 

Comments

There are no comments yet for this post.