Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo bakterioza u voćaraskim zasadima
Prisustvo bakterioza u voćaraskim zasadima

Na teritoriji RC Pančevo u voćarskim zasadima registruje se prisustvo bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Simptome smo uočili u zasadima jabuke i dunje.

Imajući u vidu da su mere zaštite protiv ove bolesti veoma teške, proizvođačima se preporučuje  mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih delova. U mehaničkom uklanjanju neophodno je koristiti dezinfikovani alat a zaražene biljne delove iseći tako da se zahvati 30-40 cm naizgled zdravog biljnog materijala. Isečene delove izneti iz voćnjaka i spaliti. 

 

Uklanjanje zaraženih delova, mora se izvršiti samo u vreme toplog i suvog vremena. Sečenje se ne sme obavljati u periodu vlažnih uslova, da ne bi došlo do širenja infekcije ovom bakterijom.

 

Nakon izvršenog odsecanja zaraženih delova, obavezno uraditi hemijski tretman preparatima na bazi bakra u koncentraciji od 0,05%. Primeniti preparate na bazi bakarhidroksida.

Comments

There are no comments yet for this post.