Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Počeo intezivan let kupusovog moljca
Počeo intezivan let kupusovog moljca

Na teritoriji RC Pančevo, dana 22.04. registrovali smo prva imaga kupusovog moljca (Plutella maculipennis) na 200,26 DDC od prvog januara. Kupus se trenutno nalazi u fenofazi peti pravi list razvijen (BBCH 15) (slika 1).

Slika 1: Fenofaza kupusa

Kupusov moljac ima 3-4 generacije godišnje (slika 2). U proleće, tokom aprila meseca, izleću leptiri koji lete u sumrak. Ženka polaže jaja na naličje listova najčešće uz glavne nerve. Ispiljene gusenice se prvo hrane između dva epidermisa praveći kratke mine, a zatim posle prvog presvlačenja izlaze na lisnu površinu i izgrizaju lisno tkivo sve do gornjeg epidermisa (na listu ostaju manje ili veće rupe). Gusenice mogu da se ubuše u unutrašnjost glavice, čime nanose još veće štete.

Slika 2: Ulovljena imaga kupusovog moljca

Hemijsko suzbijanje se izvodi kada se nađe više od 0,5-1 gusenice po biljci, a kod već formiranih glavica, tu meru sprovesti pre nego što se gusenice u njih ubuše.

Za sada hemijske mere zaštite ne treba preduzimati.

RC Pančevo će i u narednom periodu, preko portala prognozno izveštajne službe, nastaviti da obaveštava proizvođače o aktivnosti ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.